Ciasto stefanka

Krzysztof
Przepisy
17.09.2014 20:35
Ciasto stefanka

Przepis

Składniki (na blaszkę 25x35 cm):

CIASTO:

500 g mąki

łyżeczka sody

150 g cukru

2 jajka

200 g masła/margaryny

2 łyżki miodu

2 łyżki mleka

MASA:

0,5 l mleka

4 łyżki kaszy manny

150 g cukru

200 g masła/margaryny

POLEWA:

100 g margaryny

50 g kakao

120 g cukru pudru

2 łyżki mleka

DODATKOWO:

2 małe słoiczki dżemu wiśniowego lub powideł śliwkowych

Ciasto: miód z mlekiem podgrzać mieszając do połączenia się składników. Odstawić do ostygnięcia.

Do miski przesiać mąkę z sodą, dodać cukier, jajka, masło i mleko z miodem. Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Z każdej z nich rozwałkować placek na wymiary blaszki i piec po jednym w 180°C przez 15 min.

Masa: do mleka wsypać kaszę i cukier. Gotować mieszając, by nie powstały grudki. Kiedy kasza zgęstnieje, zdjąć z palnika i odstawić do wystygnięcia. Następnie utrzeć z masłem.

Polewa: wszystkie składniki umieścić w garnku i podgrzewać mieszając do połączenia się składników.

Pierwszy blat posmarować jednym słoikiem dżemu, na to wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem. I znów: dżem, masa, blat. Na wierch wylać przestygniętą i niezbyt rzadką polewę. Poczekać, aż blaty zmiękną od masy i zajadać, aż się uszy trzęsą ;)

SMACZNEGO!