Składniki
1,5 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe
2 opakowania herbatników
3 łyżki cukru
pół cytryny
10 g żelatyny
80 ml gorącej wody
400 ml śmietanki 36%
4 łyżki cukru pudru
migdały
Przepis
Jabłka myjemy, obieramy a następnie ścieramy na małych oczkach na tarce.
Do startych jabłek wciskamy sok z połowy cytryny.
Tak przygotowane jabłka podsmażamy na małym ogdniu na patelni z dodatkiem 3 łyżek cukru.
Całość dokładnie mieszamy następnie dodajemy dwa opakowania galaretki cytrynowej i ponownie mieszamy.
Na dnie blachy wykładamy papier do pieczenia a następnie warstwę herbatników.
Na herbatniki wylewamy naszą masę z jabłek. Ponownie wykładamy warstwę herbatników.
Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia się.
Odstawiamy do stężenia. W dużej misce miksujemy na sztywną masę śmietankę z dodatkiem cukru podru.
Do powstałej bitej śmietany dostajemy ostudzoną żelatynę i ponownie miksujemy.
Tak przygotowaną masę wylewamy na herbatniki. Całość posypujemy migdałami i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
I gotowe.
Ciasto jest pyszne!