Podstawowy przepis podpatrzyłam u Malwiny z Filozofii smaku, przy czym 2 jajka i cukier zastąpiłam 1 bananem – doskonale związał ciasto, a przy tym nadał mu naturalnej słodkości. A jeżeli macie ochotę na bardziej tradycyjne, cieniutkie naleśniki równiez w klimacie jesiennym, możecie wypróbować te Naleśniki jaglane z korzennym serkiem dyniowym i karmelizowanymi jabłkami. Dodatki do ciasta 2 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych (u mnie cynamon, imbir, kardamon, gałka muszkatołowa) 2 łyżeczki karobu albo kakao 3-4 śliwki Składniki na ciasto 1 jajko 1 banan ¾ szkl mąki 1 szklanka mleka Można podawać z jogurtem, a jeżeli naleśnik jest za mało słodki – polać syropem klonowym albo miodem. I choć porcję mozna podzielić na dwie osoby, to również dobrze jedna sobie z nią poradzi. Dzisiaj zapraszam Was na blåbärspannkaka – szwedzki pieczony naleśnik korzenny ze śliwkami. przygotowuje się bardzo podobnie jak nasze polskie naleśniki – ot, mąka, jajka i mleko. Zmiksować składniki ciasta na gładką masę, dodać przyprawy i karob, wymieszać. Jednak zamiast smażyć cieniutkie okręgi całość ciasta jest pieczona w jednym naczyniu.