Dorsz z ryżem w sosie tandoori

Dorota
Obiad
09.03.2019 16:24
Dorsz z ryżem w sosie tandoori

Dorsz z ryżem w sosie tandoori Składniki (2 porcje): 150 g sosu pomidorowego Tandoori Pataks 3 łyżeczki masła klarowanego 100 g polędwicy z dorsza 100 g ryżu jaśminowego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki kuminu, 1 łyżeczka kurkumy, sól 150 ml wina białego 200-300 ml wody lub bulionu 2-3 garście liści szpinaku świeża kolendra limonka Przygotowanie: Dorsza marynujemy w 2 łyżkach sosu tandoori i odstawiamy na 15-30 minut. Połączenie jaśminowego risotto, ze szpinakiem i rozpływająca się w ustach polędwicą z dorsza świetnie współgra z aromatycznym, pomidorowym sosem tandoori. Indyjskie fusion Kto powiedział, że indyjskie sosy można wykorzystać tylko w połączeniu z kurczakiem, ewentualnie cieciorką w formie mało apetycznie wyglądającej (choć przepysznej!) papki? Zdjęcie robiłam w świetle naturalnym, które padało z prawej strony – okno przysłonięte cienką firanką. Postanowiłam zrobić coś innego, oryginalnego – co jest zarówno proste w przygotowaniu, jak i świetnie wygląda na talerzu. Rzadko korzystam z gotowych sosów i innych produktów, ale czasami mi się zdarza – pod warunkiem, że mają dobry skład. Tym razem wykorzystałam pomidorowy sos Tandorii tej firmy w nieco mniej konwencjonalny sposób – bo nie do zwykłego indyjskiego curry. W rondlu roztapiamy łyżeczkę masła, dodajemy posiekany ząbek czosnku i 1 łyżeczkę kuminu. Tak powstał dorsz z ryżem w sosie tandoori. Dorsza obsmażamy ok. 2 minuty z każdej strony, a sos podgrzewamy. W tle używam również zielonej ściereczki i sztućców z Zara Home. Na wierzchu układamy dorsza, przyozdabiamy kolendrą i skrapiamy sokiem z limonki. Użyty sprzęt: Użyty sprzęt: Nikon D5200, obiektyw Nikkor 60mm 1.8, Statyw Manfrotto 055xpro z głowicą kulową Te z Pataks są świetne, bo nie zawierają sztucznych dodatków i smakują naprawdę dobrze. Zawsze powtarzam, że w kuchni ogranicza nas tylko wyobraźnia, więc można zaszaleć i pokombinować. Z prawej górnej strony zasłoniłam dopływ światła czarnym styropianem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/dorsz-z-ryzem-w-sosie-tandoori/