mąki ziemniaczanej Poncz – do nasączenia blatów: 1/2 szkl. wody, płaska łyżka soku z cytryny/pomarańczy, 2 łyżki cukru pudru Lemon Curd – krem cytrynowy: 1 jajko, 40g masła, 80g drobnego cukru do wypieków sok i skórka otarta z 1 cytryny Krem śmietankowy – podkład do tynkowania: 250g mascarpone, 1/2 l kremówki (śmietana 30%), skórka otarta z cytryny Krem na bezie szwajcarskiej – tynk: 150 g drobnego cukru, 4 białka, 220 g miękkiego masła, kilka kropelek ekstraktu waniliowego Owoce: ok 1/2 kg borówek amerykańskich Przygotowanie: I. Biszkopt: - Białka ubij na sztywno. Goście komplementowali moje umiejętności cukiernicze, a ja pękałam z dumy, bo córka była szczęśliwa 🙂 Składniki na Tort z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej: Biszkopt rzucany – tortownica Ø 25 cm: 7 jajek w temp. pokojowej, 1 szkl. Aby praca na tort z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej poszła Ci sprawnie sugeruję podzielić zadania na kilka dni. A Ty moja droga staniesz się królową wypieków w swoim domu 🙂 Tort z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej – Rady: Dzięki takiemu podziałowi pracy wszystko pójdzie sprawnie, a Ty będziesz spokojna, że zdążysz na czas z tortem z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej. Tort z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej, to ciasto idealne na wszelkie urodziny, imieniny i inne ważne okazje. Kremowi maślanemu na bezie upały nie są straszne – nie rozpłynie się, jest plastyczny, wygodnie się go formuje i ma mniej cukru, niż klasyczny krem maślany. Ja ostatnio zrobiłam tort z krem maślanym na bezie szwajcarskiej na urodziny córki. 🙂 I tym sposobem tort z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej jest gotowy:) Jeśli tort z kremem maślanym na bezie szwajcarskiej Cie nie przekonał, to zerknij niżej 🙂 Ja tym razem postawiłam na prostotę, więc wybrałam tę drugą opcję, tort ozdobiłam świeżymi truskawkami, a nadmiarowy krem zjadłam na spółkę z mężem. Serwowałam go w ogrodzie, gdzie temperatura sięgała 30ºC – nic się nie rozpłynęło, a tort dumnie prezentował się na stole. - Następnie chłodny tort posmaruj kremem na bezie szwajcarskiej – całość wyrównaj łoptaką lub linijką. 🙂 Sernik na zimno z sera w kubełku z owocami, mogą być mrożone. - Dwa dolne blaty posmaruj kremem cytrynowym – Lemon curd, następnie nałóż na nie krem śmietankowy i całość suto posyp borówkami amerykańskimi. Bezowy tort Pavlova z kremem wniliowym i owocami – w sezonie letnim można go posypać górą owoców, będzie piękny i smaczny 🙂 V. Krem maślany na bezie szwajcarskiej: - W kąpieli wodnej* podgrzej cukier i białka. Można go kupić lub samodzielnie zrobić w 5 sekund Wystarczy zwykły cukier delikatnie zmielić w młynku do kawy lub innym urządzeniu z funkcją mielenia. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i upuść je (dnem do dołu) z wysokości ok 40 – 60 cm. Jest obłędny <3 Tort dla alergika lub weganina – lekki, pyszny i bardzo owocowy 🙂 Bez mleka, masła, białego cukru, żelatyny, czy jajek. W miarę możliwości całość wyrównaj łopatką cukierniczą lub zrób tak, jak ja – czyli użyj do tego celu najdłużej ekierki jaką masz w domu. Dzień przed urodzinami przygotuj krem śmietankowy i krem na bezie szwajcarskiej oraz poncz. Lemon curd – warto zrobić kilka dni wcześniej, bo z każdym dniem jest coraz smaczniejszy. 🙂 - Tak przygotowane ciasto włóż na pół godziny do lodówki, aby krem się porządnie schłodził. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii i ewentualnie barwnik, jeśli masz taką fantazje 🙂 VI. Tydzień wcześniej zrób krem cytrynowy – Lemon curd, niech sobie leży w lodówce i się przegryza. Gdy już całe masło znajdzie się w misie, to od tego czasu miksuj całość przez 2 minuty, do chwili, gdy masa stanie się gęsta i biała. Na mały garnek lub rondelek z wodą nakładamy szklaną lub metalową miskę. - Zdejmij z ognia masę bezową i miksuj ją przez około 8 minut – do uzyskania temperatury pokojowej. - Gdy cukier już się rozpuści (poczujesz to między palcami dotykając masy) pojedynczo dodawaj żółtka – miksuj do uzyskania jednolitego koloru. Tort bez pieczenia ala Pana Cotta – lekki i bez cukru, ale zapewniam, że jest odpowiednio słodki W kąpieli wodnej* całość delikatnie podgrzej i mieszaj trzepaczką rózga przez około 10 minut – do zgęstnienia masy. IV. Krem śmietankowy: - Wszystkie składniki kremu (poza skórką cytrynową) miksuj równocześnie w wysokim naczyniu (uważaj, bo chlapie) do uzyskania gęstej konsystencji. - Z kremu który Ci został zrób kwiatki rękawem cukierniczym lub ponownie posmaruj nim tort i schowaj do schłodzenia.