Torcik Oreo

Natalia
Fit
23.09.2018 15:29
Torcik Oreo

Tort robi się bardzo szybko, można go podać przy jakiejś okazji (na urodziny pasuje jak ulał) albo po prostu bez okazji, tak dla weekendowego relaksu :) Składniki (forma o średnicy 24 cm): Biszkopt: 6 jajek 12 łyżek mąki ryżowej 6 łyżek kakao 6 łyżek ksylitolu do nasączenia Malibu lub Amaretto Krem: śmietanka z 2 puszek mleka kokosowego Light 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki ksylitolu 12 ciastek Oreo + kilka do dekoracji Wykonanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Nie jest on do końca fit, czy dietetyczny, bo wiadomo ciastka Oreo mają i cukier i inne ulepszacze, ale i tak postarałam się go troszkę uzdrowić - przede wszystkim zastąpiłam cukier ksylitolem, biszkopt jak zwykle jest bezglutenowy, wykonany w sprawdzony sposób z mąki ryżowej i oczywiście tym razem z dodatkiem kakao. Krem również jest sprawdzony - masa zrobiona z śmietanki kokosowej (polecam mleko kokosowew wersji light, które można znaleźć m.in. w Lidlu) oraz mascarpone zachwyciła mnie przy okazji ostatniego tortu z malinami. Na koniec dodać przesianą mąkę z kakao i wymieszać bardzo delikatnie na najniższych obrotach miksera do połączenia się składników. Postanowiłam, że musi być więc jakiś tort, więc jest i to nie byle jaki, bo tort o smaku ciastek Oreo. Po tym czasie wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty*. I choć fanką samych ciastek Oreo nie jestem, to w tym torcie, zwłaszcza jak nabierają wilgoci, smakują po prostu fantastycznie. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli (ja to robię za pomocą elektrycznej trzepaczki). Śmietankę kokosową, mascarpone i ksylitol umieścić w naczyniu i ubijać mikserem na gęstą i puszystą masę. Krem: Ciastka Oreo pokroić lub pokruszyć na kawałki powinny to być małe kawałki. Można też upiec biszkopt na dwa razy - składniki dzielimy wtedy przez pół.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://healthyfoodexplorer.blogspot.com/2018/09/tort-oreo.html