Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami – porady: – ciasto wyrabiaj ręcznie – nawet nie patrz na mikser 🙂 – pamiętaj, aby piekarnik był ustawiony na grzanie góra-dół, – możesz dodać inne owoce, np. jabłka, – odradzam mrożone owoce, bo ciasto nie wyrośnie, – ciasto drożdżowe świetnie smakuje też bez owoców, tylko z kruszonką – to ulubiony wariant mojego męża 🙂 – jeśli potrzebujesz na już 2 blachy ciasta, to z tego przepisu śmiało je przygotujesz i co ważne równocześnie upieczesz w piekarniku – czas pieczenia i temperatura bez zmian. Zobacz też inne przepisy z wykorzystaniem drożdży: Szybkie rogaliki – kruche, cudownie słodkie i proste w wykonaniu 🙂 Drożdżówka z jabłkami – domowa, pachnąca, cuda:) Ciasto drodżowe bez wyrastania, ale z jabłkami – przepis dla leniwych 🙂 Pizza na cienkim cieście z górą dodatków 🙂 Bliny ze śmietaną i łososiem – kresowe smaki polecają się na obiad 🙂 Drożdżowe racuszki z białym serem – pyszne i szybkie. Przepis na proste ciasto drożdżowe ze śliwkami: Składniki – 1 blacha: Ciasto: 2 jaja, 1 białko pół kg mąki pół kostki drożdży (50 g), pół kostki masła, 3 łyżki oliwy, 1 szk. mleka, pół szkl. Ciasto wyłóż na blachę z papierem do pieczenia – będzie dość płaskie i tak ma być (wyrośnie podczas przygotowywania kruszonki, a później w piekarniku). 🙂 A na zakończenie dodam, że jest to przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami bez zaczynu. cukru lub innego słodziwa Obłożenie: ok 10 dużych śliwek, trochę mąki do oprószenia owoców, Kruszonka: 1 żółtko, pół cukru waniliowego, 1/4 kostki masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół szkl. mąki Przygotowanie: I. Ciasto: Włącz piekarnik na 180°C – bez termoobiegu. Pieczenie: Ciasto ozdób śliwkami – połóż je skórką do góry, a na koniec dodaj kruszonkę. Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, do tego kubek z herbatą imbirową i można oddać się słodkiej przyjemności. Składniki podwajasz, tylko 1 białko zostaje w cieście bez zmian, a w kruszonce 1 żółtko. Mleko podgrzej razem z cukrem, gdy będzie letnie dodaj drożdże – całość wymieszaj. Kruszonka: Wszystkie składniki ręcznie wyrób, jeśli ciasto będzie zbyt tłuste, to dodaj więcej mąki. IV. Gotowe ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i natychmiast podkręć temperaturę do 200°C grzanie góra-dół. Dziś prezentuję Wam ciasto drożdżowe dla leniwych, którego nie trzeba wyrabiać.