Mus z batatów – przepis Składniki: 1 ugotowany batat*, łyżka masła orzechowego (u mnie było z nerkowców, ale zwykłe też jest super), łyżka miodu, łyżka oliwy z oliwek, garść liści szałwii lub melisy Przygotowanie: Batata zblenduj z masłem orzechowym, oliwą i masłem orzechowym. Podawaj z listkami szałwii – pięknie urozmaicą smak 🙂 Mus z batatów można podawać jako deser, ale równie świetnie się sprawdzi również jako śniadanie, czy inna przekąska 🙂 Mus z batatów – ciekawostki: Ugotowany batat bez skórki ma jedynie 76 kcal na 100 g, dla porównania 100 g ziemniaków w mundurkach ma ok 87 kcal. Nie dziwi więc fakt, że bataty na diecie cieszą się popularnością 🙂 Po obraniu ze skórki bataty należy natychmiast ugotować lub zalać wodą, bo szybko się utleniają i nieestetycznie ciemnieją. Inne dania z batatów: Pyszna i sycąca zupa-krem z batatów. Są w stałej ofercie sklepu z uśmiechniętym owadem oraz jego sąsiada z żółtym logiem. Wystarczy 5 składników i odrobina chęci, a krem z batatów na słodko rozpieści Cię na maksa. Jeśli masz w domu małe dziecko, to podczas rozszerzania diety taki mus może stać się jednym z ulubionych dań Twojego maluszka. W ostatnim czasie śmiało rywalizują z naszym polskim ziemniakiem, ale jeszcze daleko im do jego przystępnej ceny. W ten piękny i słoneczny dzień zapraszam Cię na mus z batatów. Bataty należy przechowywać w suchym i chłodny miejscu, ale nie w lodówce, bo to im nie służy. Gdy zobaczyłam ten przepis od razu wiedziałam, że będzie mi z nim po drodze 🙂