Śniadaniowe placuszki dyniowe Drukuj Prep time 40 min Cook time 15 min Total time 55 min Ingredients 3 jajka 4 łyżki cukru szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu wanili 2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 25 g drożdży 1 szklanka pure z dyni opcjonalnie cynamon (ok ½ łyzeczki) To zdecydowanie jedno z tych dań, o których mówi się pamiętam jak byłam mała i mama w niedzielę smażyła nam na śniadanie… ten smak i zapach chodzi za mną do dziś. Do placuszków najlepiej wykorzystać wcześniej przygotowane pure dyniowe lub pokroić dynie w kawałki, upiec ok 30 minut w piekarniku i zmiksować. Wymieszać wszystkie składniki na rozczyn, postawić w ciepłym miejscu i czekać aż podwoi swoją objętość (ok. 15 minut). Instructions Zrobić rozczyn: 2 łyżki mąki, 2 łyżeczki cukru 25 g drożdży, ¼ szklanki ciepłego mleko. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, w razie potrzeby dodać mąki lub mleka. Jeżeli lubicie siebie (lub innych) rozpieszczać śniadaniowo, to jest zdecydowanie propozycja dla Was: lekkie, bardzo delikatnie placuszki dyniowe.