Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 duże jajka 2/3 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1/2 szklanki śmietany 3/4 szklanki suszonej żurawiny sok z 1 pomarańczy 5 łyżecek cukru pudru kandyzowana skóra z pomarańczy -ok 3 łyżek Wykonanie Z pomarańczy zetrzeć skórkę, i następnie wycisnąć sok Sokiem zalać żurawiny, odstawić. Ale nie poddałam się tak zupełnie w tej walce o świąteczny klimat i w weekend udało się upiec te muffinki z żurawiną, pomarańczą i cynamonem, które następnie powędrowały na przedświąteczne śledzikowe spotkanie u przyjaciół. Skórkę z pomarańczy drobno posiekać Lekko przestudzone muffinki smarować za pomocą pędzla kuchennego lukrem i ozdabiać posiekaną skórką z pomarańczy. Przygotować lukier- 2 łyżki soku z pomarańczy zmieszać z cukrem pudrem. Lukier z tych proporcji wychodzi dość rzadki – to taki właściwie syrop, ale można zrobić gęstszy dodając więcej cukru pudru. W drugiej misce ubić jajka z cukrem aż zbieleją (ok 2-4 minut). Nie jest to wypiek świąteczny ale właśnie przedświąteczny, który pozwala się powoli zanurzać w klimacie.