Lista zakupów: Świeże grzyby – 1 kg Śmietana 18% – 200 ml Mąka pszenna 2-3 łyżki Sól, pieprz do smaku Makaron Przygotowanie: Grzyby obrać, umyć i pokroić Grzyby wrzucić do garnka i zalać 2,5 litrami zimnej wody Zagotować, zmniejszyć ogień na słabszy i gotować ok. 1-1,5 godziny, aż zmiękną ogonki Przyprawić do smaku solą i pieprzem Ugotować makaron wg. przepisu Śmietanę wlać do kubeczka, lekko posolić, dolewać po łyżce zupę i mąkę i mocno mieszać aż znikną grudki mąki Na szczęście nie ja byłam kierowcą, bo z zamkniętymi oczami ciężko się prowadzi. poszłam do kuchni po kawę w nadziei, że zmieni ona moje zdanie o porannym wstawaniu, ale nie zmieniła. Jakże tu spać, gdy dookoła tak pięknie, a grzybki chowają się i czekają na aż je znajdę. Jak dotarłam do lasu, nie wiem, ale gdy przybyliśmy na miejsce cała senność przeszła. A gdy już po sezonie zupa grzybowa z suszonych grzybów też jest wyśmienita. Czy ktoś mi wytłumaczy jaki jest sens wstawania o piątej rano na grzyby??? Bo nie ma to jak pyszna zupa grzybowa z własnoręcznie zbieranych grzybów. Jakoś ta godzina różnicy między codziennym wstawaniem o szóstej, a pobudką o piątej, to dla mnie wieczność.