Kurczak z warzywami

Ewa
Obiad
18.09.2018 9:44
Kurczak z warzywami

800 g – 1 kg udek z kurczaka bez skóry i kości 1 duża cebula 1/2 puszki kukurydzy (można pominąć) 1 puszka pomidorów krojonych 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 młoda cukinia 1 młody bakłażan mielona papryka słodka i ostra sól, pieprz olej 200-300 g ryżu, ugotowanego na sypko Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyszczamy z błonek, po czym kroimy na paski. Bakłażan oprószamy niewielką ilością soli, odstawiamy na kilka minut, po czym osuszamy go ręcznikiem papierowym Na osobnej patelni rozgrzewamy mocno niewielką ilość oleju (mniej więcej 1/2 łyżki). Cukinię dodajemy na patelnię w zależności od upodobań – ja lubię gdy jest lekko chrupiąca, dlatego dodałam ją pod sam koniec. Na patelnię po smażeniu bakłażana wlewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy cebulę oraz paprykę. Skrapiamy 1 łyżką oleju, wcieramy w mięso razem z przyprawami. Udostępnij Zapisz Pokrojone na kawałki mięso z udek kurczaka oraz pyszne warzywa, a do tego ryż. Jest to warzywo, które bardzo mocno chłonie olej – ile by go nie wlać na patelnię, bakłażan wchłonie go jak gąbka. Następnie dodajemy cukinię* i cząstki podsmażonego bakłażana, a pod koniec dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, podsmażamy mięso. Następnie mięso podlewamy niewielką ilością wody i dusimy dalej na małym ogniu do miękkości. Na koniec doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Warzywa przekładamy na patelnię z mięsem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/09/18/kurczak-z-warzywami/