Z lepieniem kluseczek jest trochę zabawy ale można w to zaangażować dzieci, będzie szybciej☺ 5.0 from 2 reviews Kluski z cukinią i białym serem Drukuj Prep time 60 min Cook time 15 min Total time 1 godzina 15 min Kluseczki z cukinią i białym serem w pomidorowym sosie Author: www.cookingforemily.pl Serves: 3 Ingredients KLUSKI 1 duża cukinia starta (ok. 450 g po starciu, przed odsączeniem) ½ łyżeczki soli duża garść posiekanej bazylii starta skórka z połowy cytryny 220 g serka białego typu włoskiego (np. capri) albo ricotty 1 żółtko jajka ¼ łyżeczki pieprzu ¼ łyżeczki soli ½ szklanki mąki SOS POMIDOROWY 1 kg pomidorów 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy garść bazylii sól,pieprz Instructions SOS: Pomidory przekroić na połowę, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Naprawdę miałam już przestać z tą cukinią ale co robić jak te kluski z cukinią i białym serem okazały się być takie dobre, aż szkoda się nie podzielić takim przepisem. Sos zrobiłam tak jak w przepisie na lazanię z cukinii ale można użyć innego (np. gotowego) sosu pomidorowego albo podać z roztopionym masłem. Na stole rozsypać mąkę, nabierać ręką ciasto (ilość odpowiadająca 1 łyżce) i formować z niej okrągły kształt, turlając na stole a następnie w ręce. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, żeby z niej formować kluseczki dodać jeszcze trochę mąki ale nie za dużo bo kluski będą twarde. Dobrze odcisnąć z wody a następnie przełożyć do czystej ściereczki i bardzo dokładnie odcisnąć z wody. Danie świetnie nadaje się dla dzieci – wiadomo kluski i sos pomidorowy to danie raczej bez pudła- ale ma też dodatkowe wymiary smakowe (bazylia, cytryna) i na pewno posmakuje też dorosłym. Ser rozdrobnić widelcem, dodać do cukinii razem z bazylią, skórką z cytryny, jajkiem i pieprzem, wymieszać. Czosnek obrać z łupinek i przekroić każdy ząbek na połowę, dodać do pomidorów. KLUSKI: Cukinię zetrzeć na drobnej tarce, posolić i przełożyć na durszlak. Sos który pozostał w naczyniu po pieczeniu pomidorów można odsączyć i jest bardzo smaczny do wypicie.