Drożdżówki z rumowymi powidłami

Ewa
Śniadania
13.09.2018 8:34
Drożdżówki z rumowymi powidłami

Jeżeli zrezygnujecie z rumu, bułeczki świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie do szkoły lub na wspólny piknik, choć muszę przyznać, że do końca nie wiem jak smakują na zimno;) Zróbcie je koniecznie:) 40 g drożdży 100 g drobnego cukru 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 2 żółtka 100 g masła 3 łyżki rumu 1 słoiczek powideł śliwkowych szczypta soli Ciasto dzielimy na kwadraty (około 16-18 sztuk) i na każdy z nich wykładamy porcję powideł. Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około 1,5 godziny). Udostępnij Zapisz Bułeczki te zdecydowanie będę powtarzać częściej, bo chociaż wyszło ich AŻ 18 sztuk, Rodzinka mówiła, że gdyby jeszcze były, zjedliby więcej… 🙂 Takie komentarze, zwłaszcza od najbliższych, cieszą bardzo i motywują do kolejnego pieczenia. Delikatnie zasypujemy drożdże mąką (około 1 łyżką) i odstawiamy na 10 minut, do podwojenia objętości. Na środku robimy wgłębienie i w miejsce to wlewamy przygotowany zaczyn drożdżowy. Od kiedy załapałam ciasto drożdżowe lubię go robić i poświęcać mu jak najwięcej uwagi – odwdzięcza się potem puszystością i delikatnością. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy, po czym wałkujemy na dość cienki prostokąt. Następnie formujemy bułeczki, dokładnie zamykając powidła w środku drożdżowego ciasta (u mnie część powideł delikatnie wypłynęła).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/09/13/drozdzowki-z-rumowymi-powidlami/