Polecam spróbować przepisu na najłatwiejsze bananowe ciasteczka 🙂 SKŁADNIKI: (na 8 szt.) 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 banana (średni, nie za duży) 3 płaskie łyżki cukru trzcinowego 2 płaskie łyżki masła 3 łyżki płatków owsianych lub musli (u mnie płatki owsiane z dodatkiem suszonych truskawek) kilka kropli aromatu waniliowego (można pominąć) opcjonalnie czekoladowe wiórki, posiekana czekolada Dodatkowo: papier do pieczenia – u mnie Stella Przygotowanie: Do miski wsypujemy cukier, dodajemy masło i całość łączmy (mieszamy) – ja robię to widelcem. Moja córeczka lubi tego typu ciasteczka, dlatego często goszczą u niej w śniadaniówce w ramach zdrowszej wersji słodkości. W drugiej misce mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia, odrobiną soli i płatkami owsianymi lub musli. Z ciasta formujemy małe kulki, spłaszczamy lekko i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (zachowując odstępy między ciasteczkami). Następnie dodajemy pół banana (dla ułatwienia warto pokroić go w plasterki, jeśli macie dojrzałego banana nie jest to konieczne). Ciasteczka możecie zjeść w ramach lżejszego deseru, zabrać ze sobą do pracy lub włożyć dzieciom do śniadaniówki. Należy sprawdzać spód ciasteczek, jak jest lekko brązowy ciasteczka są gotowe (nie pieczemy ich zbyt długo). Opcjonalne na każde ciastko nakładamy (na środek) odrobinę czekoladowej posypki lub posiekanej drobno czekolady.