czubata łyżka masła orzechowego 2 łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczka imbiru 3 łyżki płatków owsianych 1 jajko 1 łyżeczka ksylitolu lub cukru brązowego 1 łyżka orzeszków ziemnych Przygotowanie: Tak jest i w tym przypadku – oto i odchudzona, bezglutenowa i niesamowicie szybka wersja szarlotki – a w sumie jabłkowe crumble zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych, z dodatkowym akcentem orzechowym. Z uwagi na to, że jestem bardzo słodyczowa, a dzień bez deseru jest dla mnie dniem straconym (błagam, przynajmniej kilka kostek gorzkiej czekolady), jestem zmuszona wymyślać sobie zdrowe słodycze, którymi mogę objadać się bez wyrzutów sumienia. A jeżeli macie ochote na więcej pomysłów na dania z jabłek zapraszam Was po przepis na naleśniki jaglane z korzennym serkiem dyniowym i karmelizowanymi jabłkami 🙂 Składniki (2 porcje): 2 jabłka 1 łyżka miodu 1 Przygotowac crumble: płatki owsiane wymieszać z jajkiem, 1 łyżeczką cynamonu, orzeszkami, ksyliolem. Dodać miód, 1 łyżeczkę cynamonu i imbir i smazyć az miód zacznie się karmelizować. Crumble można przygotować również bez dodatku masła orzechowego – jest równie pyszne. Jabłka pokroić w kostkę – ja kroję je ze skórką.