Knedle serowe z truskawkami

Ewelina
Obiad
29.05.2014 9:57
Knedle serowe z truskawkami

Przepis

750 gramów zmielonego półtłustego twarogu

3 jaja

1,5 - 2 szklanek mąki pszennej (w zależności od wilgotności sera)

szczypta soli

około 25 sztuk truskawek jednakowej wielkości

cukier puder do posypania

śmietanka z cukrem i truskawkami do polania

lub inne ulubione dodatki do knedli

Twaróg połączyć dokładnie z jajami, solą i mąką. Ostatecznie ciasto może lekko się lepić, ale łatwo ma dawać się formować.

Truskawki odszypułkować, umyć i osuszyć.

Z całości ciasta odrywamy niewielkie kawałki, rozpłaszczamy je, do środka wkładamy owoc, zalepiamy dokładnie formując kuleczkę.

Wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 3 - 4 minut od wypłynięcia. Odcedzamy, posypujemy cukrem pudrem, polewamy ulubionymi dodatkami, smacznego :)