Składniki na ciasto: 1 i ½ szklanki mąki 2 łyżki kakao 4 łyżki crunchy z pomarańcza i czekoladą 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 3 żółtka Wszystkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder przekładamy do misy robota, wlewamy olej i dodajemy 3 żółtka, wyrabiamy ciasto hakiem robota, można też zagnieść ciasto ręcznie. Składniki na piankę: 3 białka 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (35 g) 1/4 szklanki oleju rzepakowego 250 g truskawek cukier puder do posypania Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni, w tym przepisie doskonale się sprawdza, nie wpływając negatywnie na smak tego ciasta. Polecam to Kruche ciasto z truskawkami i śmietankową pianką na oleju rzepakowym, gdyż jest bardzo, bardzo smaczne 🙂 Tłuszcz jaki wykorzystałam do przygotowania ciasta i śmietankowej pianki to olej rzepakowy. Ciasto dzielimy na dwie części, oba kawałki ciasta przekładamy do folii spożywczej i wkładamy do zamrażarki aby stwardniało, będzie wtedy łatwiej ścierać je na tarce o dużych oczkach. Na podpieczone ciasto wysypujemy 2 łyżki crunchy i przekładamy śmietankową piankę, na niej układamy truskawki, częścią odszypułkowaną do góry. Ciasto nawet nie zdążyło stężeć, błyskawicznie zniknęło, to jest jego wada, gdyż czuć go było malizną jak mówi Piotrek, a to dlatego, że przygotowałam je w małej kwadratowej blaszce 20 x 20 cm. Wyjmujemy jedną część ciasta przeznaczoną na spód i ścieramy je na tarce jarzynowej. Na truskawki wysypujemy resztę crunchy, ścieramy pozostałą część kruchego, kakaowego ciasta. Gdy już będą sztywne, dodajemy stopniowo po łyżce cukru, za każdym razem ubijając na najwyższych obrotach.