Wegański karmel (solony karmel) jak widzicie powstaje bez gotowania – możecie przechować go w lodówce, ale pamiętajcie, że wtedy nieco zastygnie i będzie gęsty niczym pasta. Wegański karmel (solony karmel) możecie podać np. z wegańskimi bułeczkami scones, które sprawdzą się na śniadanie i podwieczorek. Składniki na wegański karmel: 7 daktyli 1 płaska łyżka masła orzechowego 5-7 łyżek wody z namaczania daktyli 1 łyżka płynnego oleju kokosowego Daktyle namaczamy w wodzie ok. 30 minut – jeśli możecie dłużej, to jasne! Wiem, że nie jest to w 100% to, co rozumiemy pod pojęciem karmel, ale jest równie kremowy i aksamitny, do tego słodko – słony jak prawdziwy solony karmel. Wegańskie przepisy to dla mnie nadal nowość, mimo że już ponad rok gotuję z uwzględnieniem kilku zasad kuchni wegańskiej i znacznie ograniczam mięso, to kombinowanie i eksperymentowanie w kuchni jest nadal wyzwaniem.