Zapiekanka makaronowa z chorizo

Paulina
Obiad
21.08.2018 10:15
Zapiekanka makaronowa z chorizo

Składniki na 2- 3 porcje: 200-250 g ulubionego makaronu – wybierzcie jakiś mniejszy i o delikatnym kształcie 100 g chorizo 50 g pikantnego salami 10 sztuk pomidorków koktajlowych 50 g parmezanu 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej gałka muszkatołowa sól, pieprz szczypta płatków chili pietruszka W rondelku podgrzewamy mleko z masłem, gdy będzie już gorące dodajemy gałkę muszkatołową (tyle, ile lubicie, u mnie ok. 1 łyżeczka), sól i pieprz (nie dosalajcie mocno – chorizo i salami są słone!) oraz płatki chili. Zapiekankę z chorizo i pomidorami pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach – ser ma się rozpuścić i wierzch lekko zarumienić. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (ok. 6-7 minut) – i tak będzie się jeszcze dusił w piekarniku. W sekrecie powiem, że dotąd moim makaronem numer jeden był przepis na makaron z boczkiem, miętą i pomidorami. Salami i chorizo kroimy na małe kawałki, dorzucamy je do makaronu wraz z pomidorkami, które wcześniej należy przekroić na pół. Nie przedłużając: zapiekanka z chorizo i pomidorami to absolutny must have tego lata, zupełnie jak sukienki maxi i jeansowe oversize’y! Ten przepis ma w sobie wszystko, co kocham: makaron, boczek, parmezan, miętę i pomidory, które jak wiecie, obecnie są najsmaczniejsze!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakowitykasek.pl/2018/07/zapiekanka-chorizo-pomidorami.html