Ciecierzyca po bretońsku

Karol
Obiad
07.09.2018 14:19
Ciecierzyca po bretońsku
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

400 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki 200 g kiełbasy 1 kg pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka kminku 1,5 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki sól

Przepis

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem i papryką. Dorzucamy kiełbasą pokrojoną w plasterki i chwilę podsmażamy razem. Przerzucamy do garnka. Na patelnię wrzucamy pokrojone obrane ze skóry pomidory i podsmażamy. Również wrzucamy do garnka. Dodajemy ciecierzycę, doprawiamy solą, papryką i pieprzem i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Dodajemy zioła, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 2 minuty.