Łatwa tarta ze śliwkami

Malgorzata
Desery
07.09.2018 10:09
Łatwa tarta ze śliwkami

Składniki na ciasto: 100 g masła, plus ekstra do smarowania formy 90 g cukru pudru 175 g mąki pszennej 25 g zmielonych migdałów Składniki na śliwki: 1 kg śliwek, bez pestek, pokrojonych na ćwiartki 110 g cukru pudru 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 1 łyżka soku z pomarańczy Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180oC. English version Easy plum tart (8-10 servings) Ingredients for the pastry: 100 g unsalted butter, plus extra for greasing 90 g caster sugar 175 g plain flour 25 g ground almonds Ingredients for the plum topping: 1 kg plums, stones removed, quartered 110 g caster sugar 2 tsp cornflour 1 tbsp orange juice Preparation: Preheat the oven to 180oC. Wyjmij tartę z piekarnika, odstaw na 5 minut do ostygnięcia i podawaj. Dziś proponuję, łatwą, szybką i przyjemną tartę jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera, z którą poradzi sobie każdy. Tak czy inaczej warto przerabiać je na wszelkie możliwe sposoby skoro już tak zacnie obrodziły. Rozłóż je na podpieczony spód i piecz kolejne 30-40 minut. Słodkie śliwki na kruchym cieście, to musi być smaczne i musie się udać, zapraszam po przepis! Wyłóż ciasto do tortownicy i rozłóż w równomiernie za pomocą palców na całym jej dnie. Spread over the pastry base and return to the oven for 30-40 minutes or until cooked through. W międzyczasie wymieszaj śliwki z cukrem, mąką kukurydzianą i sokiem pomarańczowym. Place in the oven and bake for 15-20 minutes, or until the pastry is slightly puffy and golden.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/latwa-tarta-ze-sliwkami-easy-plum-tart/