Potrzebujemy: - 5 dag drożdży - 2/3 szklanki cukru - 40 dag mąki pszennej - 20 ml mleka - 50 ml jogurtu naturalnego - 50 ml oleju - ½ łyżeczki soli - 30 dag ulubionego dżemu W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z dodatkiem cukru i odrobiny mąki. Najlepsze drożdżowe bułeczki pieką nasze babcie, ale ja też mam niezły przepis na świeże i mięciutkie bułki rozpływające się w ustach. Układamy bułeczki na blaszce, smarujemy roztopionym masłem i odstawiamy na 10 minut by podrosły. Potem wkładamy blaszkę do piekarnika na 20 minut i pieczemy w temperaturze 180 stopni. Kiedy zaczynają pracować wlewamy do mąki (odsypać trochę mąki by można było potem podsypywać ciasto).
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://tylkopysznie.blogspot.com/2018/09/swieze-bueczki-na-sodko.html