Składniki:3 litry wody 1 szyja indyka pęczek młodej włoszczyzny 75 dag podłużnych pomidorów 1 mały koncentrat pomidorowy 20 dag śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 3 listki laurowe 1 łyżeczka cukry 8 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu sól W miseczce ucieramy śmietanę z mąką i zalewamy 2 łyżkami wazowymi gorącej zupy. W miseczce ucieramy śmietanę z mąką i zalewamy 2 łyżkami wazowymi gorącej zupy. Dusimy pod przykryciem do miękkości (około 30 minut), od czasu do czasu mieszając. Dusimy pod przykryciem do miękkości (około 30 minut), od czasu do czasu mieszając. Wywar mięsno-warzywny przelewamy przez sito, a następnie przecieramy do niego pomidory. Wywar mięsno-warzywny przelewamy przez sito, a następnie przecieramy do niego pomidory. Sposób wykonania: Do dużego garnka wkładamy umyte mięso i zalewamy wodą, gotujemy. Następnie kroimy w kostkę i wkładamy do dużego płaskiego garnka. Następnie kroimy w kostkę i wkładamy do dużego płaskiego garnka.