Author: www.cookingforemily.pl Serves: 6 Ingredients 2 cukinie 6 dużych ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia 100 ml śmietany 4 jajka 150 g fety sól, pieprz skórka z połowy cytryny łyżka masła Instructions Cukinie umyć, jeżeli są starsze obrać i wydrążyć środki nasienne a jeżeli młode w całości – pokroić w kostkę. Zapiekanka z cukinii i ziemniaków Drukuj Prep time 35 min Cook time 40 min Total time 1 godzina 15 min Lekka, letnia zapiekanka z cukinii z łodymi ziemniakami i fetą. Nic to, trzeba sobie radzić inaczej – proponuję na obiad lekką zapiekankę z cukinii, z dodatkiem ziemniaków i fety z orzeźwiającą, cytrynową nutką. W misce dobrze wymieszać trzepaczką śmietanę, jajka, sól, pieprz, na końcu dodać fetę i skórkę z cytryny. Podawać z pomidorową sałatką (pomidory, natka pietruszki, trochę czosnku, oliwa i ocet balsamiczny - mocno schłodzona) 3.2.1311 W towarzystwie mocno schłodzonej sałatki z pomidorów da radę i w upał. Podgrzać oliwę na patelni, podsmażyć cebulę a jak się zeszkli dodać czosnek, smażyć jeszcze koło minuty po czym dodać cukinię. Podana z sałatką z pomidorów.