Ryż z brokułami i serem Składniki: 200 g ryżu 2 łyżki masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 litr wywaru (warzywnego albo na bazie mięsa) 1 brokuł 150 g żółtego sera 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać. Dodać cebule i czosnek, smażyć przez 5 minut, dodać ryż i smażyć kolejne 2 minuty mieszając i zalać połową wywaru, dusić pod przykryciem 5 minut. Na koniec dodać starty ser, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać, przykryć i odstawić na 2 minuty. Dziś typowe danie z kuchni kryzysowej – ryż z brokułami i serem. Emilka nadal nie zaczęła lekcji on-line (sic!) więc dla niej to wakacje, trochę dziwne bo w domu ale zawsze lepsze od szkoły. Dusić ok 10 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu aż ryż i brokuły zmiękną.