Sól do smaku Dresing 1 duża szalotka lub mała czerwona cebula posiekana w cienkie piórka 2 łyżki sosu rybnego Sok z 2 cytryn około 1/4 szklanki 1/2 łyżeczki cukru lub nieco więcej jeśli dresing jest zbyt kwaskowy 1 mała papryczka chili posiekana w plasterki Mały pęczek szczypioru drobno posiekany 1/2 szklanki posiekanych grubo liści mięty 1/2 szklanki posiekanych liści kolendry lub pietruszki Kilka suszonych papryczek (opcjonalnie dla tych, którzy lubią ostre dania) Przygotowanie: Krok 1 W dużej misie wymieszaj sok z 2 cytryn, 2 łyżki sosu rybnego, 1/2 łyżeczki cukru, posiekaną papryczkę chili, suszone chili, połowę szczypiorku, mięty i kolendry. Niezwykły jest sposób przygotowania: zesmażone na ostrym ogniu, bez żadnych dodatków mięso trzeba wymieszać z ostrym, cytrusowym sosie-dresingu z mocno wyczuwalnym aromatem mięty i kolendry. Nam sałatka kojarzy się z przystawką, dodatkiem do obiadu, względnie z lekką przekąską.. Rozgrzej dość mocno patelnię, przełóż na nią mięso i smaż na intensywnym ogniu, rozbijając większe grudki mielonki na mniejsze kawałki drewnianą szpatułką. Sałatka jest niemal narodowym daniem Laosu, znanym w południowej Azji, wszędzie tam, gdzie dotarł lud Hmong, któremu przypisuje się wymyślenie potrawy. Krok 3 Wymieszaj mięso z dresingiem, posyp pozostałym szczypiorkiem, miętą, kolendrą i drobno posiekaną cebulą. Dla złagodzenia ostrości sałatkę trzeba podawać z ugotowanym, klejącym się ryżem. I nic dziwnego, bo podstawowym składnikiem jest zesmażone mielone mięso. Łatwy Liczba porcji: 2 Larb po laotańsku znaczy szczęście, ale również drobno posiekany. Jest ona niezwykle prosta do zrobienia, zawiera raptem kilka składników, a smakuje absolutnie niesamowicie.