Tarta na kalafiorowym cieście z groszkiem i szpinakiem

Agnieszka
Obiad
14.02.2018 8:06
Tarta na kalafiorowym cieście z groszkiem i szpinakiem

Solidna garść szpinaku Garść zielonego groszku 4 jajka Niepełna szklanka mleka 1/2 szklanki parmezanu lub innego sera, np mozzarelli, sera pleśniowego lub koziego 3 łyżki posiekanego szczypiorku Sól – jeśli używasz ostrych serów jak parmezan i pleśniowy mniej niż 1/2 łyżeczki, a jeśli mozarelli – 1/2 łyżeczki Dodatki Olej do posmarowania formy na tartę 1 łyżeczka masła Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta suszonego czosnku Przygotowanie: Składniki: Ciasto Kalafior 1/2 szklanki tartego parmezanu 1 jajko 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Nadzienie Przepis jak z kuchni molekularnej:) Czas: 1 godz. 15 minut w tym godzina na pieczenie Wstaw do piekarnika i piecz 15-18 minut (czas zależy od grubości ciasta, czyli wielkości formy na tartę. Musicie zrobić to ciasto dla gości – zobaczycie jakie będą mieli miny, kiedy dowiedzą się z czego zrobiony jest spód do tarty Kupujesz kalafiora i zamiast ugotować z niego zupę, jak pan Bóg przykazał, zamieniasz go w coś zupełne niesamowitego. Przełóż na wsmarowaną olejem formę do tart i rozprowadź równomiernie, jak klasyczne ciasto. Krok 1 Kalafior zetrzyj na tarce, albo zmiksuj w malakserze. Przełóż masę na kuchenny ręcznik i odciśnij z wody. Ciasto z kalafiora doskonale sprawdza się jako spód do tarty. Podawaj tartę na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Przełóż do miski i wstaw do mikrofali na 5 minut. Przepis na to danie pochodzi z Goodful. Masę kalafiorową przełóż do miski, dodaj jajko, parmezan, czosnek i gałkę muszkatołową. Rozgrzej masło na patelni, dodaj umyty szpinak.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/tarta-na-kalafiorowym-ciescie-z-groszkiem-szpinakiem/