BUŁKI HAMBURGEROWE W 30 MINUT

Agnieszka
Dania mączne
11.04.2019 9:13
BUŁKI HAMBURGEROWE W 30 MINUT

Składniki: 2 łyżki suszonych drożdży 235 ml ciepłej wody plus łyżka (1 miarka amerykańska, czyli nieco mniej niż pełna szklanka) 6 łyżek oliwy lub oleju 4 łyżki cukru 1 duże jajko 1 łyżeczka soli 3 szklanki mąki plus mąka do podsypania blatu (720-800 ml) Przygotowanie: Kiedy będzie zwarte i sprężyste uformuj je w dużą kulę, a następnie podziel na połowy, potem na ćwiartki i wreszcie na ósemki. Niestety, tak często jest w przypadku bułek sprzedawanych w sklepach, szczególnie pakowanych w folię z długim terminem przydatności do spożycia. Przełóż bułeczki na tackę do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. Dodaj 6 łyżek oleju, 4 łyżki cukru, zamieszaj o odstaw na 5 minut. Ciasta nie trzeba długo zagniatać, ani odstawiać do wyrośnięcia na długi czas. Krok 1 Wlej do dużej misy 235 ml ciepłej wody, wsyp do niej 2 łyżki drożdży. Podsyp blat mąką, wyłóż na nią ciasto i wyrabiaj przez 3-4 minuty. Ciasto będzie lekko kleiste więc podsypuj je delikatnie mąką, żeby nie kleiło się do rąk. Odkryj bułeczki i wstaw do piekarnika i piecz 8-12 minut aż zrobią się złociste. Mamy dla Was super prosty i bardzo szybki przepis na zrobienie bułeczek. Uwagi: Bułeczki przed wstawieniem do piekarnika posmaruj mlekiem lub kawą, żeby uzyskać ciemnobrązowy kolor po upieczeniu. Następnie wbij do misy jajo, wsyp łyżeczkę soli oraz 3 szklanki mąki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/bulki-hamburgerowe-w-30-minut/