Zupa z cukinii z fetą i grzankami Drukuj Prep time 15 min Cook time 35 min Total time 50 min Delikatna i kremowa zupa z cukinii z dodatkiem grzanek i sera feta Serves: 5 Ingredients 3 średnie cukinie (albo 2 większe) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 młode marchewki po 1 łyżce masła i oliwy 100 g serka topionego śmietankowego 4 łyżki kwaśniej śmietany 3 szklanki bulionu sól, pieprz łyżka soku z cytryny pokruszona feta (ok 150 gr) grzanki z bułki Instructions Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć (jak są) gniazda nasienne. Niezależnie ile się jej zasieje, w pewnym momencie okazuje się, że dzień w dzień jest ich kilka gotowych do zebrania, a jak przegapisz to następnego dnia są już dwa razy większe. Podawać z pokruszoną fetą i grzankami z bułki ( podsmażonymi na maśle na patelni). To akurat przepis mojej siostry – zupa z cukinii z marchewką, fetą i grzankami. Zestawić z ognia, dodać śmietaną, doprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny. To jeden z wielu wariantów, bo żeby nie słyszeć znowu zupa z cukinii? ciągle staramy się coś w niej zmieniać, i każda z nas (mama, ja i moja siostra) W garnku o grubym dnie roztopić masło, dodać oliwę i wrzucić cebulę, lekko podsmażyć, dodać czosnek. Mamy więc swoje sprawdzone od lat przepisy cukiniowe, i co roku jest też miejsce na improwizację oraz wypróbowywanie nowych. Mama rozdaje je sąsiadkom, ja koleżankom w pracy a i tak jest ich nie do przejedzenia.