Dietetyczny sernik z truskawkami i galaretką

Paulina
Desery
28.08.2018 9:33
Dietetyczny sernik z truskawkami i galaretką

Składniki: 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 140 g jogurtu bałkańskiego lekkiego 25 g stewii/możecie użyć miodu lub erytrolu 25 g żelatyny 100 g galaretki poziomkowej (użyłam gotowej, dosładzanej) 400 g truskawek Jogurt naturalny mieszamy z jogurtem bałkańskim, dodajemy stewie i ucieramy/miksujemy. Oczywiście, nie jest wskazane zbyt duże jej spożycie – 100 g żelatyny wystarczy, aby ściąć 2.5 l płynu – do mojego sernika wystarczy więc ok. 20 gram żelatyny na 500-600 g jogurtu. U mnie na zdjęciach widzicie spód z kilku ciastek – nie dodałam ich do kaloryczności ponieważ nie uważam, żeby były one konieczne w tym przepisie. Nie wiem czy wiecie, ale ja przeważnie unikałam dodatku żelatyny czy agaru, lub inaczej: nie byłam dobra w przygotowywaniu tego typu deserów. Wiem, że weganie stosują jej zamiennik – agar, ale na nim się niestety za bardzo nie znam. Dietetyczny sernik na zimno z truskawkami i galaretką należy schłodzić ok. 1-2 godzin tak, aby masa zastygła. Gdy masa się dobrze wymiesza i będzie kremowa przelewamy ją do formy (jeśli chcecie wyłóżcie ją ulubionymi herbatnikami) – możecie też blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. 25 g żelatyny zalewamy 100-150 ml wrzątku, mieszamy dokładnie do rozpuszczenia się substancji. Podział makro składników: 35,44 grama tłuszczy, 93,22 g węglowodanów oraz 46, 45 g białka. Jeśli macie ochotę to wrzućcie na spód tortownicy kilka sztuk ulubionych, kruchych ciastek i makro obliczcie ponownie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smakowitykasek.pl/2018/05/dietetyczny-sernik-na-zimno-z-truskawkami-i-galaretka.html