Sprawdźcie patyczkiem czy ciasto jest w środku suche (powinno być również rumiane!) czy potrzebuje jeszcze kilku minut na podpieczenie się (wtedy przedłużcie czas pieczenia o kolejne kilka minut). Wegańskie ciasto jogurtowe ze śliwkami jest pulchne i miękkie, smakuje wybornie – mocno jogurtowe, słodkie, ze śliwkami, które aż rozpływają się w ustach. ½ łyżeczki octu jabłkowego kilka kropel esencji waniliowej/pasty waniliowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) lub sody oczyszczonej szczypta soli śliwki i wiśnie – kilka sztuk Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. To już nie kwestia mody tylko świadomego wyboru – jeśli można jeść zdrowiej i równie smacznie, to spróbujmy! Wegańskie ciasto jogurtowe ze śliwkami możecie zamrozić (ja tak zrobiłam z kilkoma kawałkami). Jeśli macie ochotę na więcej moich wegańskich przepisów, to zajrzyjcie tu: Składniki: 1⅓ kubka mąki ryżowej ⅓ cup cukru trzcinowego ⅓ kubeczka mleka roślinnego (np. kokosowego/owsianego/sojowego) ¼ kubeczka oleju rzepakowego mały kubeczek jogurtu sojowego (waniliowego) Przekładamy masę do formy na ciasto (wyłożonej papierem do pieczenia), na wierzchu układamy połówki śliwek (skórką do ciasta) oraz wiśnie. Wegańskie ciasto ze śliwkami pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach (dobrze, aby piekarnik był wcześniej rozgrzany).