Zupa kokosowa z cukinią i grzybami

Malgorzata
Zupy
28.08.2018 9:38
Zupa kokosowa z cukinią i grzybami

Składniki: 300 g piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie plasterki 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 średnia cukinia, pokrojona w kostkę 150 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 łyżka zielonej pasty curry 1 ząbek czosnku, posiekany 1 papryczka chilli, drobno posiekana 3 cm świeżego imbiru, startego 2 łyżeczki oleju roślinnego 2 szklanki bulionu drobiowego (lub więcej jeśli lubisz mniej gęste zupy) garść posiekanej świeżej bazylii do podania sok z cytryny, cukier, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: W średnim rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj kurczaka, pastę curry i chili i smaż mieszając przez około 2 minuty. English version Coconut zucchini and mushroom soup (4 servings) Ingredients: 300 g chicken breast, thinly sliced 1 can (400 ml) coconut milk 1 medium green zucchini, diced 150 g mushrooms, sliced 1 tbsp green curry paste 1 garlic clove, chopped 1 chilli pepper, thinly sliced 3 cm piece fresh ginger, grated 2 tsp vegetable oil 2 cups chicken stock 1 handful fresh basil, chopped lemon juice, sugar, salt, pepper to taste Preparation: Przygotowanie Tefal Companion: W misie TC wyposażonej w mieszadło dodaj olej, kurczaka, pastę curry i chili i uruchom program Slow cook P1 na 3 minuty. Wykorzystuję ją teraz do prawie wszystkich moich dań, a dziś przedstawiam ją w postaci zupy z mleczkiem kokosowym, kurczakiem i grzybami w stylu orientalnym. Dodaj bulion i wszystkie warzywa i uruchom program Slow cook P2 na 15 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie. Ponadto, jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, świetnie sprawdzi się na obiad w zapracowanym tygodniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://karmelowy.pl/zupa-kokosowa-z-cukinia-i-grzybami-coconut-zucchini-and-mushroom-soup/