ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z CUKINIĄ, BOCZKIEM I BIAŁYM SEREM

Obiad
28.08.2018 7:24
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z CUKINIĄ, BOCZKIEM I BIAŁYM SEREM

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, boczkiem i białym serem Drukuj Prep time 20 min Cook time 50 min Total time 1 godzina 10 min Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, pomidorami, białym serem i boczkiem - lekka, bez dodatku sosu, z tego co latem najlepsze Author: Cooking for Emily Serves: 6 Ingredients ok 800 g ziemniaków 2 nieduże cukinie 2 ząbki czosnku 200 g wędzonego boczku 100 g białego sera 1 łyżka ziół prowansalskich 3 pomidory 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy ⅓ łyżeczki oregano sól,pieprz do smaku Instructions Cukinię obrać ( jak młoda cukinia to można pozostawić ze skórką) i pokroić w kostkę , posolić i odstawić na sitko. Zmuszona byłam improwizować z tego co w ogródku ( ziemniaki, pomidory i cukinia) i z tego co w lodówce. Ta genialna w smaku zapiekanka ziemniaczana z cukinią powstała w zeszły weekend przypadkowo, a stało się to za sprawą deszczu. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i zagotować w wodzie - gotować przez ok 5 minut i przełożyć na durszlak do przestygnięcia. Wierzch przykryć pozostałymi ziemniakami, posolić i popieprzyć, można jeszcze posypać ziołami prowansalskimi,na to wyłożyć pokrojone w plastry pomidory, posypać oregano i polać oliwą. Byłam u mojej mamy na wsi, miałam jakieś tam plany kulinarne i spisaną listę zakupów, ale cały dzień padał deszcz, więc ostatecznie na zakupy się nie wybrałam. Tak powstała ta zapiekanka ziemniaczana z cukinią, do której dodałam jeszcze domowy ser biały i podsmażony boczek oraz pomidory. Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć, żeby tłuszcz się wytopił, odsączyć na ręczniku papierowym. Być może wpływ na smak miało też to, że wszystkie warzywa godzinę wcześniej jeszcze rosły w ogródku. Cukinię odcisnąć z wody, która się z niej wytrąciła.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookingforemily.pl/2018/08/zapiekanka-ziemniaczana-cukinia/