Zapiekanka z jarmużem i ricottą Składniki: 1 łyżka oliwy 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli 150 g kiełbasy 200 g posiekanego jarmużu 5 jajek 150 ml śmietany 18% 1 łyżka posiekanej bazylii 70 g startego parmezanu 200 g ricotty sól i pierz do smaku kawałek masła Wykonanie: Cebulę i czosnek posiekać, kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę, chwilę podsmażyć i dodać kiełbasę i czosnek, podsmażyć ok 1 minuty i dodać jarmuż, smażyć aż liście zmiękną. Za pomocą łyżki przekładać ricottę do mieszanki i delikatnie zmieszać ( ricotta ma pozostać w kawałkach, nie może się zmieszać dokładnie z masą). Nie jestem wielbicielem zimy, w tej kwestii podzielam podejście niedźwiedzi i co rok żałuję, że nie mogę tego czasu po prostu przespać. W środku mieszanka jajek, parmezanu i śmietany, podsmażony z czosnkiem i kiełbaską jarmuż i do tego delikatna ricotta.