Pasztet drobiowy z żurawiną

Milena
Przekąski
22.12.2019 13:48
Pasztet drobiowy z żurawiną

Składniki na pasztet drobiowy z żurawiną (keksówka 27x11cm): 1,2 kg udek z kurczaka 600 g wątróbki drobiowej 2 średnie marchewki niewielka pietruszka niewielki kawałek selera 2 cebule 2 ząbki czosnku 100 g suszonej żurawiny 2 jajka szklanka wywaru z gotowania udek sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Cebule kroimy w plastry. Ponadto, podczas jego przygotowania powstaje bulion drobiowy, który możemy wykorzystać jako bazę do zgotowania pysznej zupy np. pomidorowej albo ugotować makaron i już mamy rosół. Zbieramy ścięte białko, czyli tak zwane szumowiny i dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera, płaską łyżeczkę soli, kilka ziaren ziela angielskiego i listków laurowych. Pasztet drobiowy z żurawiną jest dość lekki, kremowy, nie za suchy i bardzo smaczny. Studzimy w temperaturze pokojowej, następnie wyjmujemy z keksówki i wkładamy do lodówki. Do masy dodajemy żółtka, bulion, który powstał po gotowaniu warzyw i mięsa, żurawinę oraz przyprawy do smaku. Świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek albo przystawka na świąteczny stół. Mięso, wątróbkę, włoszczyznę i czosnek mielimy w maszynce na małych oczkach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2019/12/pasztet-drobiowy-z-zurawina/