Składniki: 400 g jogurtu naturalnego gęstego 2 jajka L 3 łyżki syropu klonowego 2 łyżki soku z cytryny 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. W misie miksera ubijamy cała jajka na puszystą masę, dodajemy jogurt naturalny i syrop klonowy, miksujemy do połączenia się składników. Tym razem placuszki z mąki pełnoziarnistej z dodatkiem soku z cytryny i syropu klonowego. Mam w domu dwójkę ich fanów i jak tylko chwilę nie ma, to zaraz się domagają, a mama myśli i tworzy, żeby było coś innego, choć powiem Wam, że nawet jak bym robiłam im ciągle takie same, to i tak by wcinały ;-) Następnie dodajemy sok z cytryny, miksujemy, na koniec dodajemy porcjami mąkę i między nią sodę i proszek do pieczenia. 3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia (placuszki smażymy na małej ilości tłuszczu), łyżką nabieramy porcje ciasta i formujemy placuszki.