składniki: 500 ml śmietanki 30 % 1/2 szklanki syropu miętowego 4-6 kostek czekolady, u mnie gorzka 2 łyżki zmielonego młodego jęczmienia Śmietankę ubić na sztywno. Można dodać więcej jęczmienia ale zbyt duża ilość może sprawiać, że lody są takie jakby mąkowate. Jak dla mnie nie muszaąbyć takie intensywnie zielone a ważniejszy jest smak a dla uzyskania ładniejszego koloru można użyć barwnika spożywczego. Chciałam nadać im nieco zielonkawej barwy i dodałam młodego jęczmienia ale kolor jaki uzyskałam nie jest zbyt intensywny. Przykryć i wstawić do zamrażaki, u mnie lody mroziły się przez noc. Masę przełożyć do pojemnika w którym będą mrozić się lody.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2018/08/lody-z-nuta-miety.html