Zupa pomidorową z pieczoną papryką i ryżem

Zupy
09.08.2018 7:41
Zupa pomidorową z pieczoną papryką i ryżem

5.0 from 2 reviews Zupa pomidorowa z pieczoną papryką i ryżem w 2 wersjach: dziecięcej i dorosłej Drukuj Prep time 20 min Cook time 30 min Total time 50 min Zupa pomidorowa z pieczoną papryką i ryżem w 2 wersjach: dziecięcej i dorosłej z dodatkiem ostrego kolendrowego sosu Author: cookingforemily Ingredients 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 papryki czerwone 100 g ryżu 3 puszki pomidorów w zalewie ( krojone albo całe) sok z limonki oliwa sól, pieprz >>>w wersji dorosłej 30 ml jogurtu naturalnego garść ziół ( przede wszystkim kolendra, dodatkowo szczypiorek i/albo mięta i/albo natka pietruszki) łyżeczka ostrego sosu ( tabasco albo tajski chilli) skórka z ½ limonki Instructions Też mam obawy przed podawaniem jej potraw ze zbyt aromatycznymi przyprawami (chociaż może bezzasadnie bo kiedyś zjadła całą zupę dyniową z imbirem, chilli,czosnkiem, kolendrą i kurkumą, przygotowaną dla nas – którą tata podał jej przez przypadek zamiast jej wersji zupy dyniowej bez przypraw). Oczywiście większość tych mięs można wykorzystać, zmielić i dodać do jej dania (i tak robię) ale prawda jest taka, że jeszcze często jest tak, że dla niej gotuję oddzielne danie a dla nas oddzielne. Emi ciągle też ma problem z mięsem a raczej z jego przeżuwaniem więc większość mięsa w jej diecie to mięso mielone. Pomidorówka, z pieczoną papryką i żeby była bardziej pożywna – z ryżem. W tym momencie naszego wspólnego z Emi, kulinarnego egzystowania ciągle jest niewiele takich obiadów gdzie jednym gotowaniem załatwiam dwa obiady –dorosły i dziecięcy. Z papryk wykroić ogonek robiąc a papryce okrągły otwór, wytrząsnąć z wnętrza pestki. W garnku na oliwie podsmażyć cebulę aż się lekko zarumieni, dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę i dodać ryż. Czyli dania ze składnikami odpowiednimi dla dziecka, ale dzięki podrasowaniu poprzez odpowiednie doprawienie albo dodatki tak samo dobre dla dorosłych. Ciągle unikam doprawiania solą i pieprzem jej dań, ale to najprostsze do ogarnięcia bo można odłożyć dla dziecka potrawę przed ostatecznym doprawieniem. Ułożyć paprykę na blasze wyłożonej folią alumieniową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni z funkcją grillowania. Wersję dorosłą podawać z kilkoma łyżkami ziołowego jogurtu na wierzchu i opcjonalnie kilkoma kroplami oliwy. Często jemy dania tajskie, bardzo ostre których nie można doprawić na końcu bo zaczynają się od podsmażenia pasty curry. Obrać i pokroić cebulę, można sobie pozwolić w krojeniu na niedbałość bo i tak wszystko zostanie potem zmielone. Wyjąć papryki z piekarnika i gorące przełożyć do szczelnej torebki foliowej albo zamykanego pojemnika plastikowego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookingforemily.pl/2014/04/zupa-pomidorowa-pieczona-papryka/