Serves: 12 Ingredients 250 g szpinaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenie ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka ½ szklanki mleka 4 łyżki jogurtu naturalnego ½ szklanki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 100 g sera feta NA WIERZCH: 250 g serka z ziołami (można użyć naturalnego serka i dosypać ulubione zioła suszone i dodać trochę czosnku) 3 łyżki jogurtu naturalnego Instructions Czosnek posiekać, rozgrzać na patelni 1 łyżkę oliwy i dodać czosnek. Muffinki świetnie nadadzą się do spakowania do szkoły lub do pracy – wtedy oczywiście pomijamy serek i piekąc je z takim założeniem możemy je posypać przed upieczeniem pestkami dyni albo słonecznika. 5.0 from 2 reviews Muffinki ze szpinakiem, fetą i ziołowym serkiem Drukuj Prep time 20 min Cook time 25 min Total time 45 min Propozycja na śniadanie lub w charakterze przekąski. Smażyć, mieszając z czosnkiem aż cały szpinak straci swoją objętość – przełożyć go następnie na sitko i dobrze odsączyć. Przepis można potraktować jako bazę i bawić się dodatkami- można zrobić je np. z szynką, boczkiem czy żółtym serem. W misce wymieszać serek i jogurt i następnie udekorować każdą muffinkę- używając rękawa cukierniczego lub nakładając serek łyżką. Można też serek zastąpić pestkami słonecznika lub dyni (posypać przed upieczeniem) Dodać szpinak i pokruszoną fetę – delikatnie zmieszać z ciastem.