Składniki na spód (1 duży słoik ok. 500 ml): • 5 suszonych daktyli • ¼ szklanki płatków owsianych górskich • 1/8 szklanki płatków migdałowych • 1/8 szklanki wiórków kokosowych • 1 łyżeczka kakao Wegańska masa serowa: • 100 g orzechów nerkowca (namoczonych przez noc w wodzie) • 1 łyżka syropu klonowego • 3 łyżki mleka kokosowego • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mus śliwkowy: • 350 g śliwek • 1 łyżka syropu klonowego • 1 szczypta cynamonu Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Dodać syrop klonowy, cynamon i dusić kilka minut pod przykryciem, aż owoce puszczą sok, a następnie zmiksować dokładnie blenderem i przestudzony przełożyć na masę z nerkowców. Zmiksować blenderem na gładką masę i przełożyć na przygotowany spód. Nerkowce stanowią świetne źródło potasu, magnezu i witamin z grupy B, dzięki czemu poprawiają naszą koncentrację i dostarczają energii na długi czas. Całość zwieńczyłam aromatycznym śliwkowym musem, ale oczywiście możecie przygotować różne wersje w zależności od dostępnych owoców (sprawdzą się też mrożone). Nie dość, że jest pyszny to jeszcze bardzo zdrowy, a serwowanie w słoiku dodatkowo ułatwia zabranie go jako przekąskę również poza domem.