Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć na niej orzechy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - piec ok 5-7 minut, mieszając aż orzechy się zarumienią (laskowe lekko popękają).Orzechy przełożyć do ściereczki a na na blachę wysypać płatki - piec ok 10 minut, aż się zarumienią ( mieszając co jakiś czas). Orzechy w tym czasie potrzeć w ścierce o siebie, żeby pozbawić je łupinek a następnie rozdrobnić ( w robocie kuchennym albo moździerzu).Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Płatki i orzechy umieścić w misce, wlać czekoladę z masłem, wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy, wygładzić, żeby przykrywała całe dno i wstawić do lodówki. Z sera, bitej śmietany, białek i ciemnej czekolady na orzechowo-owsianym spodzie z czekoladą. Moja dzisiejsza propozycja jest wyjątkowa - czekoladowo-śmietanowy sernik na zimno na wypasie. Masę ciemną i białą wykładać naprzemiennie do formy z owsianym spodem, lekko przemieszać, żeby utworzyć marmurkowe wzory i wygładzić. Sernik schłodzić w lodówce ( minimum 5 godzin a najlepiej zostawić na noc). Żelatynę zalać gotującą wodą, wymieszać dokładnie, lekko przestudzić i dodać do masy - dokładnie wymieszać.