Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką gwiazdy i na wycięte z papieru do pieczenia kwadraty o boku 10 cm wycisnąć dwuwarstwowe okręgi, które razem z papierem do pieczenia umieścić w nagrzanym tłuszczu (papierem do góry). Składniki (8-10 sztuk): 200 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g masła 250 ml wody szczypta soli 15 ml spirytusu 4 jajka (wielkość L) dodatkowo: 4 kostki smalcu do smażenia Wodę zagotować z masłem, cukrem i solą, a następnie od razu zdjąć z palnika i dodać mąkę. Składniki na lukier: 220 g cukru pudru ok. 75 ml zimnej wody Cukier puder wymieszać z wodą. Po około minucie zdjąć papier, a pączki smażyć dalej, do czasu, aż z obu stron będą rumiane. Tak jak nie przepadam za tymi kupnymi z cukierni, te domowe wprost uwielbiam. Wbrew pozorom są o wiele prostsze i szybsze do zrobienia niż tradycyjne pączki, a do tego dłużej zachowują świeżość.