Wtorek: Sałatka caprese z kuskusem

Agnieszka
Sałatki
07.08.2018 10:15
Wtorek: Sałatka caprese z kuskusem

Pęczek bazylii Pesto 2 łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki siekanej pietruszki 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny Mała suszona papryczka chili lub szczypta pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) 1 łyżeczka suszonego czosnku Sól i pieprz Przygotowanie: Włóż do misy blendera 2 łyżki siekanego szczypiorku, pietruszki, kilka listków bazylii, wlej 2 łyżki oliwy, łyżkę octu winnego lub soku z cytryny, papryczkę chili lub szczyptę pieprzu kajeńskiego, zmiksuj na gładki sos. Porwij na kawałki bazylię i wyłóż na ser z pomidorami. Wstaw na 2-3 minuty do mikrofali aż ser się rozpuści. I to podobno było wielkie wejście prostej sałatki na stoły bogatych i mniej zamożnych, która, podobnie jak pizza Margherita (również odwołuje się do włoskich barw) o panzanella (tu element narodowy również występuje), stała się synonimem Włoch. Składniki: 2 opakowania mozzarelli po 100 g 6 pomidorów najlepiej różnych gatunków i kolorów 1/2 szklanki kuskusu 1/4 szklanki octu balsamicznego lub kilka łyżek glazury z octu balsamicznego Jest to stosunkowo młoda potrawa, wymyślona po I wojnie światowej, w której Włochy znalazły się po stronie zwycięzców, ale potwornie poturbowane i wykrwawione na alpejskich polach śmierci. Liczba porcji: 2 Bez sałatki caprese nie może obejść się żadna szanująca się włoska restauracja. Sałatka caprese zapiekana Caprese podawana jest najczęściej jako przystawka, sałatka robiona podawana na zimno. Kuchnia sycylijska różni się od kuchni Lombardii nie mówiąc o południowym Tyrolu, tak bardzo jak tylko Sycylijczyk potrafi różnić się od Mediolańczyka. Jeśli nie, wlej do rondelka 1/4 szklanki octu balsamicznego (około 4 łyżek) i podgrzewaj mieszając aż płyn odparuje i ocet zamieni się w gęstą emulsję. Ogólne pojęcie kuchnia włoska obejmuje ogromną rozmaitość kulinarną włoskiego buta, wyrosłą na często zupełnie odmiennych tradycjach kulturowych, a nawet – wbrew powszechnemu przekonaniu o katolickość Włoch – religijnym. Caprese miało podnieść patriotycznego ducha, odwołując się do włoskich barw narodowych – zieleni (bazylia), bieli (mozzarella), czerwieni (pomidory). Włoska potrawa narodowa Jest jedno danie, które za potrawę narodową, wspólną dla wszystkich regionów może uchodzić – to właśnie sałatka caprese. W kraju panował nastrój klęski, młode stosunkowo państwo (od zjednoczenia minęło raptem 40 lat) chwiało się w posadach. Jeśli o jakimś daniu można powiedzieć, że jest włoskim daniem narodowym to jest nią właśnie caprese. Pieczona sałatka caprese wywodzi się z kuchni Italo-amerykańskiej. Nie możemy niestety podać źródła przepisu, gdyż gdzieś nam zaginał link (chodzi głównie o przepis na Pesto).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/wtorek-salatka-caprese-z-kuskusem/