Domowa kostka rosoowa nie zawiera konserwantów dlatego najlepiej jest ja zamrozić w foremkach do kostek na lody, potem zamknąć w szczelnym pojemniku. Jeśli masz blender małej mocy, albo w ogóle nie posiadasz takiego urządzenia, użyj miksera ręcznego – spokojnie da radę (my tak miksowaliśmy). Domowa kostka rosołowa może być przechowywana w lodówce – ale krótko, raptem kilka dni. Domowa kostka rosołowa według tego przepisu smakuje jak najlepszy sklepowy wegetariański bulion w kostce. Kiedy już zrobisz kostki rosołowe spróbuj naszego przepisu na zupę instant właśnie z domowymi kostkami! Mała garść pietruszki 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka klarowanego masła 2 łyżki sosu sojowego lub sól do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki – surowe – trzeba bowiem zmiksować na gładką pastę. Domowa kostka rosołowa jest też bardzo łatwa do zrobieni i i każdy przygotuje ją sam bez żadnych problemów. Tak przygotowane kostki można przechowywać w zamrażarce przez 3 miesiące. Z kostki możesz zrobić rozgrzewający bulion lub wspomnianą domową zupę instant. Tym się jednak od niego różni, że jest zrobiona wyłącznie z naturalnych składników, bez chemii.