Składniki na budyń śmietankowy: 1 szklanka śmietany kremówki 30-36% 1 szklanka mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 2 żółtka Przygotowanie budyniu: Do miski wlej śmietanę, dodaj żółtka i mąkę ziemniaczaną. Składniki na ciasto: spód do ciast biszkoptowy 3 warstwy lub własnoręcznie robiony biszkopt dżem mirabelkowy budyń śmietankowy 250 g serka mascarpone tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej, zależy od gustu sok malinowy do rozcieńczenia z wodą lub herbata zwykła Mając masę wcześniej przygotowanego dżemu mirabelkowego (przepis na blogu), oraz pozostałości po budyniu ze śniadania wpadłam na pomysł zrobienia prostego ciasta tak, by połączyć ze sobą te składniki. Tabliczkę czekolady wrzuć do garnka i rozpuść na piecyku podgrzewając ją najpierw na niskim ogniu, a gdy trochę już się rozpłynie – na wyższym. Przygotowanie ciasta: Na talerzu połóż pierwszą warstwę biszkoptu i posmaruj dżemem tak, by po przykryciu go następną za bardzo nie wypłynął. Połóż ostatnią warstwę i nasącz ją sokiem tak jak poprzednią po czym posmaruj serkiem mascarpone tak, żeby powierzchnia była mniej-więcej gładka. Wstaw ciasto do lodówki na noc lub na cały dzień. Przygotowaną wcześniej śmietanę z żółtkiem i mąką dolewaj do gotującego się mleka powoli jednocześnie mieszając.