Mus dodałam do masy ale można również zrobić czyste lody śmietankowe a potem przed podaniem polać musem porzeczkowym. składniki: 700 ml śmietanki 30 % 1/2 puszki mleka zagęszczonego słodzonego (ok 250 g) 400 g czarnej porzeczki 2 łyżki cukru 2 łyżki wody Do rondelka wrzucić porzeczki. Przykryć pokrywką i wstawić do zamrażarki na kilka godzin, u mnie zawsze lody mrożą się przez noc. Jak komuś petki nie przeszkadają to oczywiście można nie przecierać ale w gładkich lodach jednak będą wyczuwalne. Przed podaniem lody wystawić wcześniej z lodówki aby nieco zmiękły, nakładać porcje i zajadać. Przemieszać kilka razy łyżką aby rozprowadzić mus w całej śmietance. Masę przelać do pojemnika w którym będą się mroziły lody. Natępnie zmiksować blenederem i przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pesteczek.