Tradycyjna sałatka jarzynowa

Ewelina
Sałatki
10.12.2014 9:58
Tradycyjna sałatka jarzynowa

Przepis

SKŁADNIKI:

6-8 średnich ziemniaków,dokładnie umytych

4 marchewki

1/4 części selera

2 pietruszki

6 jajek

1 jabłko obrane

1-2 cebule obrane

5-6 ogórków korniszonych

1 puszka groszku

1/2 puszki kukurydzy

sól (około 1/2 łyżeczki)

pieprz do smaku

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

mały słoik majonezu Winiary

PRZYGOTOWANIE :

Marchew,seler,obieramy(będzie nam łatwiej bo po ugotowaniu wystarczy je tylko pokroić).

Na dno garnka kładziemy marchew,umyte ziemniaki,seler i pietruszkę na wierzch.Gotujemy do miękkości (uważając aby nie rozgotować jarzyny),odcedzamy,studzimy.Jajka gotujemy na twardo i obieramy.

Wszystkie jarzyny i jajka kroimy na małą kostkę (ja używam sitka do krojenia lub ręcznej maszynki z sitkami).

Jabłko,cebulę i ogórki również drobno kroimy(ogórki dokładnie odciskamy z nadmiaru soku).

Wszystko przekładamy do dużej miski,dodajemy odcedzony groszek i kukurydzę.Przyprawiamy sałatkę solą,pieprzem,musztardą i majonezem,dokładnie mieszamy.Sałatkę przekładamy do ozdobnej miseczki lub pojemnika,przechowujemy w lodówce.Smacznego.