Przepis
SKŁADNIKI:
6-8 średnich ziemniaków,dokładnie umytych
4 marchewki
1/4 części selera
2 pietruszki
6 jajek
1 jabłko obrane
1-2 cebule obrane
5-6 ogórków korniszonych
1 puszka groszku
1/2 puszki kukurydzy
sól (około 1/2 łyżeczki)
pieprz do smaku
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
mały słoik majonezu Winiary
PRZYGOTOWANIE :
Marchew,seler,obieramy(będzie nam łatwiej bo po ugotowaniu wystarczy je tylko pokroić).
Na dno garnka kładziemy marchew,umyte ziemniaki,seler i pietruszkę na wierzch.Gotujemy do miękkości (uważając aby nie rozgotować jarzyny),odcedzamy,studzimy.Jajka gotujemy na twardo i obieramy.
Wszystkie jarzyny i jajka kroimy na małą kostkę (ja używam sitka do krojenia lub ręcznej maszynki z sitkami).
Jabłko,cebulę i ogórki również drobno kroimy(ogórki dokładnie odciskamy z nadmiaru soku).
Wszystko przekładamy do dużej miski,dodajemy odcedzony groszek i kukurydzę.Przyprawiamy sałatkę solą,pieprzem,musztardą i majonezem,dokładnie mieszamy.Sałatkę przekładamy do ozdobnej miseczki lub pojemnika,przechowujemy w lodówce.Smacznego.