Pikantne placuszki z porem

Małgorzata
Obiad
29.07.2018 19:07
Pikantne placuszki z porem

Składniki

  1. 300 g pora
  2. 100 g mąki pszennej
  3. 75 g mąki ryżowej
  4. 200 ml zimnej wody
  5. 2 jajka
  6. 1 łyżka oliwy z oliwek
  7. 1 łyżka masła
  8. 2 ząbki czosnku
  9. 1 papryczka chilli
  10. 2 łyżki posiekanej kolendry
  11. pieprz biały
  12. sól

Dodatkowo

  1. olej do smażenia
  2. 2 łyżki sezamu

Przepis

  1. Pora kroimy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie paseczki. Papryczkę chilli drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy pora, papryczkę chilli i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku szczyptą pieprzu oraz soli i podsmażamy na średnim ogniu przez 2-3. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Oba rodzaje mąki łączymy ze sobą. Dodajemy jajka, wodę, odrobinę soli oraz pieprzu i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy podsmażony por oraz kolendrę i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
  3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (dno patelni powinno być przykryte). Przy pomocy łyżki nakładamy porcję ciasta, formujemy małe placuszki i posypujemy sezamem. Smażymy na oleju na złoty kolor. Placuszki podałam z domowym sosem czosnkowym.

Notes

  1. Placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.