Składniki
- 300 g pora
- 100 g mąki pszennej
- 75 g mąki ryżowej
- 200 ml zimnej wody
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- olej do smażenia
- 2 łyżki sezamu
Przepis
- Pora kroimy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie paseczki. Papryczkę chilli drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy pora, papryczkę chilli i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku szczyptą pieprzu oraz soli i podsmażamy na średnim ogniu przez 2-3. Odstawiamy do wystudzenia.
- Oba rodzaje mąki łączymy ze sobą. Dodajemy jajka, wodę, odrobinę soli oraz pieprzu i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy podsmażony por oraz kolendrę i delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
- Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju (dno patelni powinno być przykryte). Przy pomocy łyżki nakładamy porcję ciasta, formujemy małe placuszki i posypujemy sezamem. Smażymy na oleju na złoty kolor. Placuszki podałam z domowym sosem czosnkowym.
Notes
- Placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.