5 jaj 1 szklanka cukru trzcinowego serki homogenizowane waniliowe - 750 g 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka kompotu wiśniowego 1 szklanka wiśni z kompotu 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Serki odcedzić na cedzaku wyłożonym gazą przez co najmniej godzinę - ja zostawiam na noc. W serniku zrobi się wgłębienie aby potem wlać w nie polewę. 3/4 szklanki kompotu zagotować z cukrem. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli stopniowo wsypując 1/2 szklanki cukru. Wsypać 1/2 szklanki cukru i ubić na kogel mogel. Potem wyłączyć gaz i zostawić sernik w piekarniku nie otwierając cały czas drzwiczek przez godzinę. Wlać do tortownicy i piec 70 minut w temperaturze 180 stopni. Do tego wlać pozostały kompot wymieszany z mąką ziemniaczaną. Herbatniki rozgnieść, przesiać, wymieszać z cukrem i cynamonem.